Veel gestelde vragen (FAQ)

 
  • Kun je ook een workshop of privéles op locatie boeken?

    Ja dat kan. Ik breng in dat geval een reiskostenvergoeding in rekening van 40 cent per kilometer.

    Welke kleding kan ik hebt best dragen bij een workshop of privéles?

    Hoewel de sensatie van het touw op je huid heel belangrijk is bij shibari, zijn de lessen gekleed. De ruimte is wel lekker warm zodat ondergoed of sportkleding volstaat. Voor het knopen is het prettig als de kleding strak zit.

    Is er een vaste rolverdeling bij een workshop of een privéles?

    De rollen, knoper (rigger) en geknoopte (model of bunny) mag je wisselen tijdens de les. Er is genoeg tijd voor beide partners om het geleerde te oefenen. Je hoeft overigens niet van rol te wisselen.

    Kan ik een privéles samen met vrienden of voor meerdere stellen boeken?

    Ja dat kan. Voor een of twee stellen is de prijs gelijk. Vanaf 3 stellen komt er toeslag bij van 15% per stel.

    Werk je bij een workshop alleen met je eigen partner of ook met andere deelnemers?

    In principe werk je met je eigen partner. Als er in de groep stellen zijn die ervoor open staan om van partner te wisselen kan dat ook.

    Kan ik me ook zonder partner opgeven voor een workshop?

    Dat kan. Ik zal proberen een partner voor je te vinden. Dat gaat een stuk makkelijker als jij de kosten van de workshop voor je rekening neemt. Als ik een partner gevonden heb, zal ik jullie vooraf met elkaar in contact brengen.

    Kan/moet ik mijn eigen touwen meenemen?

    Je kunt je eigen touwen meenemen, maar dat hoeft niet. Als je (nog) geen touwen hebt, kun je die van mij gebruiken. Mocht je eigen touwen willen aanschaffen, dan kan dat ook tijdens de les.

  • Wat gebeurt er allemaal tijdens een shibarisessie?

    Voorafgaand aan de afspraak stuur ik je samen met een betaalverzoek en een eventuele rekening, nog wat aanvullende informatie, een instemmingsverklaring en een aantal vragen toe. Die vragen gaan over jou verwachtingen, je ervaring, je verlangen, over wat je wel en niet wilt en eventuele fysieke of mentale dingen waar ik rekening mee moet houden. De ingevulde en getekende instemmingsverklaring en de antwoorden op de vragen stuur je me vooraf terug.

    Voor de sessie nemen we de tijd om kennis te maken en spreken we de vragen en jou antwoorden nog een keer door.

    De sessie begint met een korte meditatie, waarna het vastknopen begint. Als je dat wilt kan ik een paar foto's voor je maken. Nadat ik je weer helemaal losgeknoopt heb, is er rustig de tijd om te 'landen'. Ik blijf bij je en zorg ervoor dat je weer helemaal uit je roes komt. Daarna drinken we nog een kop thee en praten we wat na.

    Hoe lang duurt een shibarisessie?

    Een shibarisessie bestaat uit drie delen. Een gesprek vooraf om kennis te maken en duidelijke afspraken te maken over wensen, grenzen en veiligheid. Dat duurt meestal niet langer dan een half uur. De eigenlijke sessie zelf duurt meestal een uur en een kwartier tot anderhalf uur. Na de sessie is er nog aftercare. Het kost even tijd om weer 'landen'. Daar neem ik rustig de tijd voor. Aansluitend praten we vaak nog even na. Ik dit duurt meestal niet langer dan een half uur.

    Welke kleding kan ik het best dragen bij een shibarisessie?

    Dat mag je helemaal zelf weten. Het belangrijks is dat je je veilig en op je gemak voelt. Hoe minder kleding je draagt, hoe sterker de ervaring. Deels of geheel bloot mag, maar het belangrijkst is dat je je daarmee op je gemak voelt. Het is fijn als de (onder)kleding die je draagt strak om je lichaam zit.

    Kan ik iemand meenemen bij mijn shibarisessie?

    Bij een connection of suspention sessie kan dat. Ik heb gemerkt dat het bij een domination sessie niet goed werkt. Ik wil het voorgesprek en de start van de sessie wel een-op-een (dus zonder jouw gast) doen. Je gast moet dus even wachten tot we begonnen zijn en komt later stilletjes binnen. Je gast mag ook foto's maken als je dat wilt.

    Kan ik als man ook een shibarisessie bij jou boeken?

    Ja dat kan zeker. Shibari is voor alle genders.

    Kan ik ook een shibarisessie bij mij thuis of op een andere locatie boeken?

    Ja dat kan. Ik kom graag naar je toe. Ik reken dan wel 40ct per kilometer reiskostenvergoeding.

    Wat zijn de risico's van een shibarisessie?

    De risico's zijn beperkt. Zeker als het een eerste keer is. We bespreken de risico's vooraf goed. Ik heb altijd een schaar bij de hand om je los te knippen mocht dat nodig zijn.

    Kan ik met een fysieke beperking ook een sessie boeken?

    Ja dat kan maar we moeten vooraf wel even overleggen. Ik heb een ruimte die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

    Vinden er ook seksuele handeling plaats tijdens een shibarisessie?

    Als je daar penetratie mee bedoelt is het antwoord 'Nee'. Ik houd tijdens de sessie altijd mijn kleren aan. Een sessie kan wel opwindend zijn. Vooraf bespreken we jouw verwachtingen en verlangen en daar stem ik op af.

    Is mijn lichaam geschikt voor een shibarisessie?

    Dik, dun, oud, jong, man, vrouw, ieder lichaam is geschikt voor shibari. Een sessie is altijd afgestemd op de ontvanger.

    Doet shibari erg pijn?

    Dat kan, maar hoeft niet. Ook hier geldt dat de sessie helemaal op jou is afgestemd.

  • Hoe lang van te voren kan ik een sessie of een workshop annuleren?

    Je kunt tot 24 uur van te voren kostenloos annuleren. In geval van calamiteiten kunnen we altijd kijken of we een oplossing kunnen vinden op een ander moment.

    Kan ik een gemiste les van een workshop inhalen?

    Als er nog een groep is met ruimte dan kan dat, maar het is niet altijd mogelijk.

    Kan ik een rekening krijgen?

    Geen probleem, als je dat wilt kan ik een rekening sturen.

  • Van welk materiaal zijn de touwen die gebruikt worden bij een shibarisessie?

    Het meest gebruikte touw is van jute of hennep gemaakt. Dit zijn natuurlijke vezels die niet rekken.

    Welke lengte en diameter heeft shibaritouw?

    Shibaritouw is meestal 8 of 10 meter lang. De meestgebruikte dikte is 6mm

    Kan ik ook touwen bij jou kopen?

    Ja dat kan. Ik laat mijn touw maken van hennep bij een ouderwetse touwslagerij. Ik laat het iets strakker slaan dan gebruikelijk omdat dit net wat meer stevigheid geeft. Ik kan touwen voor je maken in alle lengtes. De meest gebruikte lengtes zijn 8 en 10 meter. De einden werk ik af met een takeling, maar je kunt ook een knoopje maken aan het eind. De diameter is 6 mm.